Vackra underkläder och korsetter - TopLady
Vackra underkläder och korsetter – TopLady

Skötsel och tvätt av underkläder

Tygvård och tvättråd – Live, Love, Lace.
Det finns inget värre än att få sitt favoritplagg förstört på grund av att man inte följt rätt tvättprocedur. Särskilt när det gäller intima kläder som behåar, trosor, sexiga underkläder och sköna nattkläder är det synd att dina plagg ska gå till spillo.

Oavsett om de är till för att slappa, sova eller förföra en älskare kräver dina underkläder och intima kläder lika mycket uppmärksamhet som dina fashionabla outfits för kvällar på stan. Det är de plagg som bärs närmast kroppen och om du tar hand om dem på rätt sätt ser du till att de fortsätter att omsluta din kropp på rätt ställen.

Det bästa är att alltid kontrollera etiketten på dina intima plagg för att få vägledning om hur du bäst tar hand om tyget, men vi har sammanställt en enkel guide för att hjälpa dig på traven.

  • Hur man tvättar behåar
  • Hur man tvättar trosor
  • Hur man tvättar nattkläder
  • Hur man tvättar underkläder
  • Hur man tvättar behåar

Behåar är grunden i din outfit. De påverkar din hållning, silhuett och självförtroende. Vi lägger ner mycket energi på att hitta en behå som inte bara passar och känns bekväm utan också förbättrar vår outfit. Det är självklart att vi ska ägna lika mycket uppmärksamhet åt hur du tar hand om dina behåar som åt hur du väljer dina behåar.

Att ta hand om behåar kräver bara lite förståelse för plagget och några beslut baserade på vad du har tillgång till. Oavsett variablerna finns det några standardfrågor som du bör känna till.

Ska jag tvätta behåar i varmt eller kallt vatten?
Du bör alltid tvätta dina behåar i kallt vatten. Varmt vatten kan påverka vissa tyger eller vadderingar negativt och orsaka skrynklor eller krympning. Varmt vatten kan också få färgerna att rinna. Tvätta alltid dina behåar varsamt i kallt vatten för att säkerställa en bra passform och livfulla färger.

Hur ofta ska jag tvätta min bh?
Det beror på dig och hur du använder din behå. Om du bara använder den i ett par timmar kan du förmodligen klara dig med några få användningar innan du behöver tvätta behån. Om du svettas mycket måste du tvätta behån varje gång du har den på dig. Att bära bh hela dagen betyder inte nödvändigtvis att du måste tvätta den varje gång, men du bör ta hänsyn till mängden svett, oljor och naturlig hudavgivning. För vissa innebär det att tvätta var 2-3:e gång och för andra innebär det att tvätta behån varje gång den används. Om du har en favoritbehå som du använder ofta bör du försöka hitta en balans mellan att tvätta och använda den. Ju mer du tvättar din behå, desto snabbare förlorar den sin passform och form.

Vilket är det bästa sättet att tvätta min behå?
Tvätta din behå för hand
Det bästa sättet att tvätta din behå är för hand. Fyll handfatet eller behållaren med kallt vatten och tillsätt ett milt tvättmedel. När tvättmedlet har blandats väl lägger du i behåarna så att de är helt nedsänkta. Låt dem ligga i blöt i minst 30 minuter.

När behåarna har blötlagts, gnugga dem försiktigt runt i händerna för att skapa ett fint lödder. När bh:arna är ordentligt insmorda i lödder kan du skölja dem. Använd kallt vatten och skölj behån så många gånger du behöver för att vattnet ska rinna rent. Se till att få bort all smuts och tvål så att det inte kliar senare.

Tvätta din behå i maskin?
Även om det inte är optimalt är det ett alternativ att tvätta din behå i maskin. Stäng först alla spännen och krokar för att se till att de inte fastnar i något. Lägg sedan behån i en nätpåse. Om du inte har en nätpåse är ett örngott ett bra alternativ. Se till att fästa örngottet med ett gummiband så att behåarna inte kommer ut. Det bästa är att tvätta behåarna ensamma i maskin, men om du inte har tillräckligt många behåar för att göra en tvätt, tvätta med likadana färger för att förhindra att färgen överförs eller bleks. Dessutom är det bättre att tvätta med andra lätta plagg, t.ex. trosor och t-shirts, än med tyngre plagg som jeans eller tunga sängkläder. Använd ett milt tvättmedel och den skonsammaste cykeln som din maskin har.

Så här torkar du dina behåar efter tvätt
Krama ur överflödigt vatten och var försiktig så att du inte sträcker ut behån för mycket. Du vill inte äventyra formen eller passformen. Använd en handduk för att få bort så mycket extra vatten som möjligt och häng sedan upp behån på en plats med bra luftflöde. Beroende på tyget kan det ta allt från några timmar till ett par dagar för en behå att torka. Tänk på detta så att du inte står där med en ren, blöt behå utan något att ta på dig.

Proffstips: Alla behåar med bygel bör handtvättas istället för att maskintvättas, medan sportbehåar alltid kan maskintvättas.

Hur man tvättar trosor


Så tvättar du dina trosor
Utvalda: Stringtrosor, Tangatrosor med spets, Hipstertrosor & Boyshorts med spets

Trosor, precis som alla andra underkläder, anses vara känsliga och har sin egen uppsättning specifika instruktioner som ökar deras livslängd. Om du ständigt byter ut dina underkläder är det möjligt att du inte tvättar dem på rätt sätt. När du funderar på hur du ska tvätta dina trosor tvättar du dem förmodligen bara tillsammans med andra liknande färger, men det finns ett bättre sätt.

För att komma igång, separera dina trosor från resten av din tvätt. Detta förhindrar att materialet dras eller sträcks runt mer styva material i tvätten. Det hindrar också dina trosor från att blandas med bakterier som du normalt inte skulle få på dina trosor.

Hur ofta ska jag tvätta mina trosor?
Du bör tvätta dina trosor efter varje användning, även om det bara är för några timmar.

Hur handtvättar jag mina trosor?
För att handtvätta dina trosor, blötlägg dem i kallare vatten i ca 30 minuter. Använd tvättmedel och vänd runt trosorna med en vridande och tryckande rörelse. Gnid inte trosorna mot varandra. Det kan påverka form, elasticitet eller färg. Tanken är att efterlikna den känsliga cykeln i din maskin. Skölj dem under kallt vatten tills vattnet rinner klart och inte längre innehåller tvål.

Är det okej att maskintvätta mina trosor?
Helst inte. Du vill alltid tvätta dina trosor för hand, men det är också svårt att inte använda en så bekväm lösning. Det är bokstavligen en tvättmaskin. Om du väljer att använda en tvättmaskin för att tvätta dina trosor, skydda dem genom att använda en underklädespåse i mesh. Om du inte har en sådan tillgänglig kan ett örngott också fungera. Knyt ihop örngottet med ett gummiband för att hålla allt på plats.

Proffstips: Bomullstrosor tål tvättmaskiner bättre än andra tyger, men alla trosor med fickfoder bör alltid handtvättas.

Vilken typ av tvättmedel ska jag använda för att tvätta mina trosor?
Använd ett milt tvättmedel, helst ett som är speciellt framtaget för fintvätt. Om du bara har vanligt tvättmedel till hands, späd ut det med vatten. Var noga med att inte använda för mycket av någotdera så att du inte lämnar några rester på plagget.

Hur får jag bort svåra fläckar?
Det är bäst att ta bort fläckar före tvätten. För många fläckar, om de är färska, bör kallt rinnande vatten lyfta fläcken. Annars kan du köpa en fläckborttagningslösning eller så kan du göra en med vanliga hushållsingredienser. Bakpulver, vinäger och diskmedel kan göra underverk på en torkad fläck. Hitta ett recept som fungerar för dig online.

När du har behandlat fläcken tvättar du normalt enligt förklaringen ovan.

Vilket är det bästa sättet att torka mina trosor?
Det bästa sättet att torka trosor är inte i torktumlaren. Du ska alltid hänga upp dina trosor. Det kan vara på en galge eller draperat över ett torkställ. Du kan till och med fästa dem på en snöre eller klädstreck med en klädnypa.

Hur man tvättar nattkläder


Så tvättar du dina nattkläder
Utvalda: 2-pack

Att tvätta dina nattkläder beror på en hel del faktorer, bland annat tyget, hur du bär dina nattkläder och dina sovvanor. Du kan behöva några olika processer eftersom det inte finns en lösning som passar alla.

Hur ofta ska jag tvätta mina nattkläder?
Hur ofta du tvättar dina nattkläder beror på flera saker. Duschar du innan du går och lägger dig? Då kanske du klarar 3-4 användningar innan du behöver tvätta. Men om du använder mycket produkter som oljor och lotioner efter duschen kanske du ska överväga att bara använda dina nattkläder 1-2 nätter mellan tvättarna. Svettas du mycket när du sover eller är din hud särskilt torr så att den fjällar? Det kan också vara skäl att tvätta pyjamasen oftare.

Tyget spelar också roll. Bomull tenderar att absorbera dina naturliga kroppsoljor och alla aktuella produkter du använder så bomullspyjamas skulle behöva tvättas oftare än ull som kan hålla upp för några extra nätter.

Slutligen, tänk på hur du sover. Om du inte har underkläder under dina nattkläder måste du tvätta dem efter varje användning, men om du har underkläder kan du vänta lite längre. Om du brukar byta lakan ofta behöver du tvätta dina nattkläder mindre än om du inte byter lakan särskilt ofta.

Ska jag handtvätta mina nattkläder?
Det är inte nödvändigt, men om du väljer att göra det så förlänger det livslängden på dina nattkläder. På samma sätt som med trosor ska du blötlägga dina nattkläder i kallt eller varmt vatten, men bara i 20 minuter. Om du handtvättar sidenpyjamas, minska din blötläggningstid till bara fem minuter eftersom siden krymper i vatten.

Kan jag tvätta mina nattkläder i maskin?
Ja, och det är det bästa alternativet. Börja med att lägga dina nattkläder i en underklädespåse i mesh och tvätta dem separat från andra plagg. Använd kallt eller varmt vatten (men aldrig hett) och se till att inte använda för mycket tvättmedel. Du vill inte att resterna ska fastna i tyget eller ge dig klåda om de inte tvättas bort helt.

Proffstips: Gör dina nattkläder supermjuka med sköljmedel. Du kan även stryka dem före användning så att de blir lena mot huden.

Hur torkar jag mina nattkläder?
För de flesta saker, torktumla på låg värme med ett torkark för att minska statisk elektricitet, öka mjukheten och ge en fräsch doft. Pyjamasar i siden bör lufttorkas.

Det viktigaste att veta om tvätt och torkning av sovkläder är att det bästa rådet alltid finns på etiketten. Där får du veta om du ska handtvätta eller maskintvätta, vilka temperaturer som är bäst och hur du ska torka kläderna.

Hur man tvättar underkläder


Så tvättar du dina underkläder
Utvalda: Strumpeband Dress To Impress & Bodysuit Definitive Diva

Att ta hand om underkläder kan låta skrämmande, men om du kan ta hand om behåar och trosor så vet du redan hur man tar hand om underkläder.

Underkläder är helt enkelt underkläder. Många människor tenderar att tänka på underkläder som sexiga fun-wear, och det kan det vara, men i slutändan är alla dessa underkläder. Vissa regler för underklädesvård är exakt desamma, medan andra varierar.

Hur ofta ska jag tvätta mina underkläder?
Du bör tvätta dina underkläder efter varje användning.

Ska jag handtvätta mina underkläder eller är maskintvätt bättre?
Du bör alltid handtvätta dina underkläder om det inte uttryckligen står på etiketten att maskintvätt är okej. Även då bör du tänka på att handtvätt alltid är det bästa alternativet, och att välja handtvätt kommer att hålla kvaliteten på dina underkläder intakt mycket längre.

Hur handtvättar jag mina underkläder?
Läs alltid på etiketten, eftersom varje tyg har olika behandling. I allmänhet är det bästa sättet att tvätta underkläderna att blötlägga dem i kallt vatten med ett milt tvättmedel och sedan svepa runt dem försiktigt.

Hur maskintvättar jag mina underkläder?
Om du absolut måste maskintvätta (vi fattar – att ha tid och energi samtidigt är en bristvara nuförtiden), se till att etiketten säger att det är okej. Om så är fallet ska du absolut använda en underklädespåse i mesh.

Proffstips: För spets, mesh, strumpor eller andra fina tyger, oavsett vad etiketten säger, bör du handtvätta.

Hur ska jag torka mina underkläder?
Vik försiktigt in stoppning eller tjockare plagg i en handduk för att suga upp extra vatten. Alla underkläder ska ligga plant eller hängas för att torka. Alla plagg med spandex eller resår ska läggas på tork så att hängningen inte sträcker ut eller formar tyget fel.

Torka aldrig dina underkläder på ett element, och om du låter dem hänga, var noga med att eventuella droppar inte skadar dina golv eller skapar en farlig situation.

Med lite planering och omsorg kan du hålla dina underkläder i gott skick så att du kan njuta av dem under lång tid!

Se några exempel på våra trosor i vår underklädeskollektion